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Section 2: Interpretation 
 
1. Any expression to which a meaning is given in the National Health Service 

Acts, Orders and Regulations made by virtue of these Acts by, or on behalf of, 
the Scottish Ministers shall have the same meaning in the Board's Standing 
Orders, Standing Financial Instructions and related Schemes approved by the 
Board. 

2. Throughout the Board's Standing Orders, Standing Financial Instructions and 
related Schemes the following expressions are also used: 

a) "The Board" means the Shetland Health Board, commonly known as 
NHS Shetland Board; 

b) "Scottish Ministers" means Ministers of the Scottish Government; 

c) "Member" means a member of Shetland NHS Board, including the 
Chairman, and "Members" shall be construed accordingly; 

d) "Officer" includes employee; 

e) “Executive” in relation to Health Board Members are Members who are 
also either the Chief Executive, Director of Finance, Director of Public 
Health, Nurse Director, Medical Director or Director of Human 
Resources; 

f) “Non-Executive” in relation to Health Board Members are Members who 
are not also the Chief Executive, Director of Finance, Director of Public 
Health, Nurse Director, Medical Director or Director of Human 
Resources; 

g) "Lay Person" is a person who is not and never has been 

(i) a registered medical practitioner; nor 
(ii) a registered dental practitioner; nor 
(iii) a registered pharmaceutical chemist; nor 
(iv) an ophthalmic medical practitioner or an optician; nor 
(v) a registered nurse, midwife or health visitor; nor 
(vi) an officer of, or otherwise employed by, any Health Board  
 or Local Health Council. 
 

h)  "Lay Member" is a lay person who is a Board Member; 

i)  "Chief Executive" means the chief officer of the Board, who is directly 
 accountable to the Board; 

j)  "Director of Finance" means the chief financial officer of the Board. 

3. All references to the masculine gender shall be read as equally applicable to 
the female gender. 




